Arvostava kohtaaminen on mielenterveysteko

Arvostava kohtaaminen on mielenterveysteko

”Inhimillisyys ei sijaitse ihmisessä itsessään, vaan ihmisten välillä.”

Tämä jo edesmenneen emeritusprofessori Antti Eskolan lausahdus on viime päivinä tullut mieleeni monta kertaa. Eikä vähiten siksi, että eilen (22.11.2021) alkoi mielenterveysviikko, jonka teemana on kohtaaminen.

Taito kohdata ja muodostaa aito yhteys toiseen ihmiseen ei ole mikään helppo laji. Ja erityisen hankalaa se vaikuttaa olevan monelle meistä silloin, kun puhumme mielenterveysongelmista. Koska usein emme vain tiedä, mitä sanoa tai miten toimia tilanteissa, joihin meillä ei ole käsikirjoitusta.

Välillä saattaa myös olla niin, että kohtaamisen ja läsnäolon sijaan meille tulee pakonomainen tarve ”tehdä jotain.” Jolloin halumme auttaa vie tilaa siltä, mitä toinen ehkä tarvitsisi kaikkein eniten.

Useinmiten kuitenkin pelkkää arvostava läsnäolo, myötätuntoinen suhtautuminen ja kuunteleminen riittävät. Koska kaikki me haluamme tulla nähdyksi ja kuulluksi, mielenterveyden tilanteesta riippumatta.

Lähes jokainen meistä törmää mielenterveysongelmiin jossain vaiheessa elämäänsä, tavalla tai toisella. Välttämättä kyse ei ole henkilökohtaisesta tilanteestamme, vaan ongelmia voi olla esimerkiksi jollakulla läheisellämme, ystävällämme tai työkaverillamme. Koska mielenterveys voi horjua ihan kenellä tahansa, myös minulla tai sinulla.

Minä uskon, että inhimillisyyden kanssa samassa paikassa sijaitsee myös arvostava suhtautuminen toisiamme kohtaan. Lisäksi uskon, että se miten kohtelemme toisiamme, vaikuttaa hyvinvointiimme monin tavoin.

Ollaan siis ihmisiä toisillemme töissä ja kotona – se on ihan oikea mielenterveysteko.

 

Jaa postaus

Lue seuraavaksi

Itsetuntemus kannattelee johtajaa kriiseissä

Uhkakuvien kyllästämä (työ)elämä vaatii paljon meiltä kaikilta. Perusturvallisuutta järkyttävät tapahtumat seuraavat toinen toistaan, eikä mikään vaikuta olevan niin varmaa kuin epävarmuus. Tästä

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Itsemyötätunto-opas

Tietojen lisäämisen jälkeen opas saapuu sähköpostiisi.

Ota yhteyttä!

info@secondself.fi | +358 400 782 737