Työnohjaus – hengähdyshetki keskellä (työ)arkea

Hyvää työnohjauksen päivää.

Sitä vietetään nyt neljättä kertaa ja hyvä niin. On enemmän kuin paikallaan, että tämä mainio laji saa arvoistaan huomiota myös oman merkkipäivän muodossa. Samaisen päivän kunniaksi katselin aamulla ”peräpeiliin” ja totesin tehneeni tätä työtä jo parikymmentä vuotta. Niin ne vuodet vierivät. Hurjaa. Ja mahtavaa. Aika monta upeaa keskustelua on aiheen äärellä tullut käytyä ja ihan mahtavia kasvutarinoita nähtyä.

Samalla jäin kuitenkin miettimään sitä, miten tuntematon käsite työnohjaus edelleen on monella toimialalla. Se on vähän sääli, koska työnohjaus on todella oivallinen työmuoto, joka sopii moneen tilanteeseen. Joten mitä se työnohjaus sitten oikein on?

STOry (Suomen työnohjaajat ry) tiivistää työnohjauksen seuraavasti: ” Työnohjaus on työhön, työyhteisöön ja omaan työhön liittyvien kysymysten, kokemusten ja tunteiden tarkastelua ja jäsentämistä koulutetun työnohjaajan avulla. Työnohjauksen tavoitteena on vapauttaa voimia, luovuutta ja ajattelua työhön ja sen rajojen tunnistamiseen.”

Työnohjauksessa asiakas kohdataan aina kokonaisena ihmisenä – iloineen ja suruineen. Ja vaikka yhteistyö tapahtuu työn kontekstissa, tärkeä osa sitä on ohjattavan itsetuntemuksen lisääminen. Kysymykseen ”mitä hyötyä työnohjauksesta voisi olla juuri minulle tai meidän työyhteisölle?” vastaan näin:  en tiedä yhtään tahoa, joka ei hyötyisi työnohjauksesta, koska se: 

  • mahdollistaa yhteisen, ohjatun keskustelemisen työstä
  • tukee johtajuutta ja toiminnan kehittämistä
  • sujuvoittaa vuorovaikutusta ja yhteistyötä
  • tukee yksilön ja yhteisön oppimista
  • lisää hallinnan tunnetta
  • vahvistaa työhyvinvointia ja työssä jaksamista

Itse teen pääosin johdon työnohjausta ja koskettavin palaute, jonka olen työnohjauksesta saanut, kuului näin: ”Kiitos, tämä pelasti mun hengen.” Ei siis yhtään hassumpi juttu.

Ja pakko vielä lisätä, että näen työnohjauksella tärkeän roolin myös mielen hyvinvoinnin näkökulmasta. Koska se, että saa luvalla ja luottamuksellisesti pysähtyä reflektoimaan omaa työtään ja siihen liittyviä asioita, on paineisessa arjessa monelle korvaamaton tuki – puhutaan sitten johtajasta, tiimistä tai työyhteisöstä.

Jaa postaus

Lue seuraavaksi

Jokainen ihminen on lohdun arvoinen

Mikä sinua lohduttaa? Pieni kysymys, johon on yllättävän vaikea vastata. Koska harvoinpa sitä tulee miettineeksi asioita lohdun kannalta. Ehkä siksi, että lohdutettavaksi

Usko tai älä, 1 + 1 voi olla 3

Mille sinusta kuulostaa toimintamalli, jossa mielen hyvinvoinnista huolehtiminen, organisaation kehittäminen ja johtajuuskäyttäytymiseen satsaaminen löytyvät kaikki samasta paketista? Minusta se kuulostaa ihan huippuhyvälle,

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Itsemyötätunto-opas

Tietojen lisäämisen jälkeen opas saapuu sähköpostiisi.

Ota yhteyttä!

info@secondself.fi | +358 400 782 737