Jokainen ihminen on lohdun arvoinen

Mikä sinua lohduttaa?

Pieni kysymys, johon on yllättävän vaikea vastata. Koska harvoinpa sitä tulee miettineeksi asioita lohdun kannalta. Ehkä siksi, että lohdutettavaksi antautumista helpompaa on yrittää ratkaista ja toimia – pyrkiä vaikuttamaan asioihin jotenkin.

Aina me emme kuitenkaan voi asioita muuttaa, vaikka kuinka haluaisimme. Sen sijaan joudumme ottamaan vastaan sen, mitä elämä meille tarjoilee. Eli toisin sanoen hyväksymään tosiasiat, olipa kyse kuinka kivuliaasta asiasta tahansa. Jatkamaan eteenpäin ja sietämään sitä, että huomisesta emme voi tietää. Vaikka meitä kuinka pelottaa, surettaa, ahdistaa, vihastuttaa tai huolestuttaa.

Siksi jo pelkkä ajatus lohdusta lohduttaa.

Lohtu nimittäin auttaa meitä kohtamaan vaikeitakin tunteita ja asioita. Se on jotakin, joka lievittää sisäistä hätää ja huolta. Ja joka auttaa meitä uskomaan siihen, että tässäkin tilanteessa selvitään. Koska lohdun rinnalla kulkee aina toivo.

Lohtua voi saada monenlaisista asioista. Olemme kaikki erilaisia, joten reseptiä toimivaan lohtuun ei tietenkään ole olemassa. Usein lohdutusta tarvitseva kuitenkin voi kaivata lohduttajaa, siis yhteyttä toiseen ihmiseen. Läsnäoloa ja hyväksyntää, kuuntelemista ilman arvostelua. Kohdatuksi tulemista, ystävällisiä sanoja, tai vain hiljaista rinnalla olemista. Kokemusta myötätunnosta, joka jo itsessään rauhoittaa.

Kaikkein tärkeintä lohduttamisessa taitaa kuitenkin olla se, ettemme oleta mitään. Sillä emme voi koskaan tarkalleen tietää, mitä toinen kokee omassa tilanteessaan. Sen sijaan voimme olla valmiita kuuntelemaan ja kuulemaan – kysymään mitä toinen juuri nyt ehkä toivoo. Lisäksi voimme pyrkiä ymmärtämään enemmän kuin auttamaan, koska lohdun tarkoituksena ei ole ratkaista mitään.

Meillä on vain tämä hetki, koska kaikki muu on kuvitelmaa. Joten lohdutetaan toinen toisiamme nyt, kun moni meistä sitä tarvitsee. Tuodaan huoneeseen vihan sijaan lohtua ja autetaan toisiamme kulkemaan läpi vaikean vaiheen. Koska huomenna tämäkin päivä on eilinen.

Ystävien ja läheisten lisäksi lohtua voivat tarjota esimerkiksi erilaiset vertaisryhmät ja yhteisöt, sekä mielen ammattilaisten kanssa käydyt keskustelut. Myös minä autan mielelläni, jos työyhteisössänne kaivataan lohdullista tukea. ❤💙💛

Jaa postaus

Lue seuraavaksi

Usko tai älä, 1 + 1 voi olla 3

Mille sinusta kuulostaa toimintamalli, jossa mielen hyvinvoinnista huolehtiminen, organisaation kehittäminen ja johtajuuskäyttäytymiseen satsaaminen löytyvät kaikki samasta paketista? Minusta se kuulostaa ihan huippuhyvälle,

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Itsemyötätunto-opas

Tietojen lisäämisen jälkeen opas saapuu sähköpostiisi.

Ota yhteyttä!

info@secondself.fi | +358 400 782 737