Hypnoosi: myytit, todellisuus ja kliininen hypnoterapia

Hypnoosi: myytit, todellisuus ja kliininen hypnoterapia

Hypnoosiin liittyy monia mielikuvia, jotka ovat syntyneet elokuvista, kirjoista ja viihdehypnoosiesityksistä. Lisäksi siitä kerrotaan tarinoita, jotka usein luovat kuvan yliluonnollisista voimista ja salaperäisistä tiloista. Mutta mitä hypnoosi todella on, ja miten se liittyy kliiniseen hypnoterapiaan?

Mitä hypnoosi on?

Uusimman tieteellisen määritelmän mukaan hypnoosi on ’tajunnantila, jossa huomiomme keskittyessä toisarvoiset ärsykkeet vaimenevat samalla, kun kykymme reagoida suggestioihin kasvaa’ (APA, division 30). Toisin sanoen hypnoosissa on kyse erityisestä, muuntuneesta tajunnantilasta, jossa ihminen on syvästi rentoutunut. Tällöin hänen sisäinen mielikuvittelunsa on voimakkaampaa ja hän on myös helpommin ohjattavissa ulkoapäin. Lisäksi hypnoosi viittaa prosessiin, jonka avulla tähän tilaan päästään.

Hypnoosi ei siis ole mitään yliluonnollista, vaan se perustuu ihmisen luontaiseen kykyyn päästä syvään rentoutumisen tilaan, jossa alitajunta on vastaanottavainen positiivisille kehotuksille. Se tarjoaa meille mahdollisuuden vaikuttaa tiedostamattomaan itsessämme tilanteissa, joissa vanhat ajattelu- ja toimintamallimme eivät enää palvele meitä, vaan saattavat jopa haitata elämäämme.

Arkielämässämme koemme hypnoottisia tiloja usein ilman, että edes huomaamme sitä. Uppoutuminen television äärellä ohjelmaan tai unelmoiminen keskittyneesti ovat esimerkkejä hypnoottisista tiloista, joita koemme päivittäin. Hetket juuri ennen nukahtamista ja heräämistä puolestaan ovat hetkiä, joina voimme antaa myös itse itsellemme positiivisia suggestioita ja tukea omaa hyvinvointiamme itsehypnoosilla.

Kliininen hypnoterapia tukee muutoksia alitajunnan tasolla

Kliininen hypnoterapia on täydentävää hoitoa, joka yhdistää hypnoosin osaksi tutkittuja terapiamenetelmiä (esim. kognitiivinen käyttäytymisterapia) tai lääketieteellistä hoitoa. Se on tehokas menetelmä alitajunnan ohjaamien käyttäytymismallien, uskomusten ja strategioiden muuttamiseen. Hypnoosin avulla ihminen voi päästä käsiksi ongelmiin, joiden alkusyytä hän ei itsekään tiedosta tai harjoitella mielikuvien avulla muutosta, jota kohti hän haluaa edetä.

Käytännössä hypnoterapia alkaa yleensä siitä, että asiakas rentoutetaan fyysisesti ja psyykkisesti erilaisin menetelmin. Tästä eteenpäin työskentelyä jatketaan asiakkaan tilanteen ja tavoitteiden mukaisesti. Jokainen tapaaminen sisältää hypnoosin lisäksi myös keskustelua, valmennusta ja mahdollisesti muita harjoituksia. Hypnoterapeutti ei siis ole vain työskentelyn ohjaaja, vaan asiakkaan kumppani matkalla kohti tavoitteita.

Kliininen hypnoterapia soveltuu monien erilaisten haasteiden ja ongelmien hoitamiseen. Se voi auttaa:

  • itsetunto-ongelmissa
  • stressissä
  • ahdistuksessa
  • paniikkihäiriöissä ja
  • erilaisissa peloissa

Hypnoosin avulla on mahdollista työstää  myös vaikeita elämänkokemuksia ja traumaattisia tapahtumia. Lisäksi sitä voidaan käyttää suorituskyvyn parantamiseen, elämäntapamuutosten tukemiseen sekä fyysisten vaivojen, kuten kroonisen kivun, suolistovaivojen ja uniongelmien hoitamiseen.

Ammattitaitoisen hypnoterapeutin kanssa toteutettu ja hypnoterapian eettisiin ohjeisiin nojaava työskentely on erinomainen tapa lievittää ja poistaa monia hyvinvointiamme heikentäviä tottumuksia, tapoja ja oireita. Hypnoterapia sopii hoitomenetelmänä tai hoidon osana lähes kaikille, mutta osaava hypnoterapeutti varmistaa aina ennen hoidon aloittamista sen soveltuvuuden asiakkaalle. Hypnoosia hoitomuotona ei voi käyttää, jos henkilöllä on esimerkiksi psykoositason mielenterveysongelmia tai hän on itsetuhoinen.

Ota rohkeasti yhteyttä ja aloita matkasi kohti parempaa elämää

Varaa aika ilmaiseen konsultaatioon täällä, jos haluat jutella kanssani aiheesta lisää tai varata ajan tapaamiseen. Hypnoterapia voi olla avain uuteen tapaan nähdä itsesi ja voida paremmin.

Autan mielelläni matkallasi kohti parempaa elämää ❤.

Jaa postaus

Lue seuraavaksi

Itsetuntemus kannattelee johtajaa kriiseissä

Uhkakuvien kyllästämä (työ)elämä vaatii paljon meiltä kaikilta. Perusturvallisuutta järkyttävät tapahtumat seuraavat toinen toistaan, eikä mikään vaikuta olevan niin varmaa kuin epävarmuus. Tästä

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Itsemyötätunto-opas

Tietojen lisäämisen jälkeen opas saapuu sähköpostiisi.

Ota yhteyttä!

info@secondself.fi | +358 400 782 737